Saturday, April 7, 2012

Resipi: Murtabak ayam

Hari ni Mummy buat murtabak ayam.  Herm, geram sangat rasanya.. nak makan murtabak tapi kat KL ni tak jumpa yang dengan citarasa sendiri cam kat Terengganu.  Disebabkan yang demikian, Mummy buat sendiri murtabak hari ini.. 
 * Ni nak buat inti dia..
Yang ni pulak doh yang dah ditebar oleh Mummy.  Tebar ke?? Uhh tak de laa tebar sangat.. sebab tak reti.
*  Doh ni Amir yang buat tau.
Tadaa... dah siap pun.  Rasanya memang kena dengan citarasa Mummy.  Yam.. yamm..
Cicah pulak dengan kuah dia..
Tadaaa...
Mummy suka sangat dengan bawang yang banyak. 
*  Siap boleh buat frozen lagi, untuk goreng next time.  Semuanya dapat 5 bijik.

RESIPI MURTABAK AYAM
*  Adunan ini dapat menghasilkan sebanyak 10 biji murtabak

Kulit Murtabak
2 cawan tepung gandum
Sedikit garam
Sedikit gula
Air
Planta

Cara menyediakan kulit Murtabak
1.  Masukkan sedikit gula ke dalam tepung gandum
2.  Garam dicampurkan sekali di dalam air
3.  Air garam dimasukkan sedikit demi sedikit ke dalam bancuhan tepung, Uli sehingga menjadi doh.
4.  Bentukkan separuh bola tenis dan disapu dengan planta di sekeliling doh tersebut.  Rehatkan dalam 3-4 jam

Inti Murtabak
Setengah kilo daging / ayam yang dicincang / hancur
2 biji kentang
1 ulas bawang besar (sederhana)
3 ulas bawang putih
Setengah inci halia
Air asam jawa
Serbuk kari
Serbuk kurma
Minyak masak
Air
Secubit garam
Sedikit gula

Langkah menyediakan inti murtabak
1.  Tumis bawang besar, bawang putih dan halia.  Masukkan daging tadi.
2.  Masukkan air asam jawa, serbuk kari, serbuk kurma, sedikit air dan kentang yang dipotong dadu tadi.
3.  Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
4.  Masak sehingga airnya agak kering.

Cara mencanai murtabak
1.  Canaikan bebola ini nipis-nipis.
2.  Ambilkan sedikit inti murtabak, campurkan dengan sebiji telor dan sedikit bawang besar yang telah dimayang.  Kacau sebati dan tuangkan ke atas doh yang leper itu.  Lipat dan goreng dengan api yang perlahan agar masak dengan sempurna.
3.  Boleh laa cicah dengan kuah murtabak ini

Kuah murtabak
Campurkan gula, cuka, air (supaya tidak terlalu masam), bawang merah dan beberapa titik sirap.  Kacau sebati.


2 comments:

  1. kalau untuk buat frozen, kne goreng dulu ke before frozen

    ReplyDelete
  2. kalau untuk buat frozen, kne goreng dulu ke before frozen

    ReplyDelete