Wednesday, April 24, 2013

Resipi: Mi kuning homemade

Pagi semalam mummy sampai Paris dalam jam 6.30 pagi. Amik teksi then balik ke rumah.. Penat giler sebab lama sangat duk dalam plane. 12 jam tuh. Kematu bontot ku.

Lepas kemas barang yang dibawak, mummy tido dulu.  Rest kejap dengan Aathif ni.  Bila dah segar, mula laa duk fikir nak guna gajet dapur yang baru beli tu.
Tadaaa..
Mummy beli menda ni kat Tesco Kota Damasnasara.  It's cost about RM70.  Mahal giler.  Sedangkan tengok kat tenet katanya dalam RM50 jek. 
Tapi sebab nak jugak, beli la.  Dah tader masa nak cari tempat lain memandangkan mummy balik ke Msia dalam 3 hari + je.


So, apa lagi.. lepas je uli gandum, panaskan air dalam periuk (untuk masak mi nanti).. bukak laa kotak pasta maker yang ku beli itu. 
Rupanya handle dia tertinggal kat rumah di Msia.  Frust giler.
Tapi teringat pulak dulu mie (nenek) yang memang guna  menda alah ni untuk canaikan doh untuk buat karipap.. pernah cucuk guna gunting kat lubang handle tu, ok pulak.  So, nak terai lah.
Malangnya gunting kat umah ni tak seswai pulak.
Cuma sudu MAS  ni je  yang boleh.  I love u lah..

Agak susah dan penat laa kalau tak guna handle ni.  Tapi asal boleh aje.  Alhamdulillah mummy ada assistant yang hebat dapat membantu.  Kalau tak, lambat la mi kuning mummy siap.

Alhamdulillah pagi ni baru mummy goreng mi kuning homemade ni.  Sedap pulak makan, sebab rasa dia lain dari mi kuning yang ku beli kat kedai.  Tak campur dengan bahan-bahan pengawet lak tu.  So kalau nak rasa, terai la buat sendiri. 
Memang senang sangat.  Tak susah pun.

RESIPI MI KUNING HOMEMADE (senang giler)

500 gram tepung gandum
220 ml air + sebiji telor + sedikit serbuk kunyit (kacau dulu)

Langkah-langkah

1.   Canaikan dlm mesin mixer atau dengan tangan.  Tuang air sedikit demi sedikit.  Kalau nampak agak keras tambah air skit.

2.  Bila jadi doh, masukkan dalam pasta maker.  Guna yang pic atas dulu kemudian baru guna yang pic bawah.



2.   Rebus dlm 2-3 minit kemudian angkat. Jangan lama sangat nanti mi kembang.

3.   Basuh dan gaulkan dengan sedikit minyak untuk tak bagi melekat.

Senang kan.

3 comments:

  1. Best nya Nadja...happy for you!!! kagum gak boleh buat mee sendrik...hehehe

    ReplyDelete
  2. Hehe.. lama tak makan mi nye pasal. Balik kejap pat hari baru ni pun, order mi goreng kat kedai..

    ReplyDelete
  3. o..boleh juga cari nanti..xsabar nak beli, boleh buat mee kuning...

    ReplyDelete