Saturday, May 4, 2013

Resipi : Nasi Dagang Terengganu

Hari ni mummy nak buat Nasi Dagang.. yayy!!  Lama benar  tak makan  Nasi Dagang.  Kata orang Terengganu, kalau tak pandai buat .. malu lah.. Hihi..


NASI (untuk 4-5 orang makan)

4 cawan  beras
6-7 biji bawang merah (dimayang)  Kalau takder, guna bawang besar dalam 1 biji saiz sederhana
1/2  inci halia (dihiris halus)
2 sudu kecil halba
1 1/2 cawan santan cair
1/2 cawan santan pekat
1 sudu besar gula
Secubit garam

CARA-CARA

1.  Basuh beras wangi (eg: Sunwhite ke etc) dan rendamkan.  Elok-eloknya rendam semalaman atau 8-9  jam.

2.  Kukus beras itu sehingga masak.  Kacau sesekali.

3.  Angkat nasi dan gaulkan dengan santan cair , bawang merah, halba, garam, dan gula.  Then kukus sekali lagi.

4.  Angkat dan gaulkan dengan santan pekat pula.  Kukus sekali lagi dan pastikan betul-betul masak.

*  Gaul dengan santan tu kena buat 2x.  Yang first kena santan cair, untuk memastikan nasi itu lembut dan masak dengan betul.  Kali ke dua pula untuk memastikan nasi itu rasanya berlemak.

KUAH NASI DAGANG

(A)
1 ekor sederhana ikan tongkol / aya hitam
2-3 keping asam keping
1 kerek nissan / gula melaka / 1/2 cawan gula perang
Secubit garam

1.  Masukkan ikan ke dalam  periuk.  Letak air  sehingga tenggelam skit ikan tu. 
2.  Masukkan bahan-bahan lain. Rebus sehingga ikan itu masak. 
3.  Asingkan ikan dan air rebusan.  Jangan lupa simpan air rebusan itu sebab kita nak guna nanti.

(B)
3 sudu besar ketumbar
2 sudu besar jintan manis
4 biji bawang putih
15 biji bawang merah atau 1 biji bawang besar
2 inci halia
2 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup (kalau pakai kunyit debu.. pun boleh)

Blendkan semua.

(C)
1 cawan santan pekat
2 inci kayu manis
2 sudu besar cili boh
1 paket kecil kerisek
Garam dan gula secukup rasa
6 biji telor (direbus)

CARA-CARA

1.  Masukkan santan pekat ke dalam periuk.  Masak sehingga pecah minyak.
2.  Masukkan bahan blend, kerisek, cili boh dan kayu manis.  Tumis sekejap.
3.  Masukkan air rebusan ikan tadi. 
3.  Kecikkan api dan biarkan kuah itu berkurang menjadi separuh.
4.  Bila dah kurang jadi separuh, masukkan ikan yang direbus tadi dan tambahkan air menjadi dua kali ganda balik.
5.  Make sure api still kecik.  Dan biarkan di atas dapur sekurang-kurangnya sejam setengah.  Untuk pengetahuan kuah nasi dagang ni kalau dimasak lagi lama, lagi sedap.  Biarkan kuah menjadi gelap berminyak dan tulang ikan itu cam reput macam ikan sardin. 
Kalau dah tak sabar sangat.. sejam setengah kira okay la.
6.  Bila dah masak, masukkan telor rebus dalam kuah dan hidangkan.

ACAR TIMUN

1 biji timun
1/2 batang karot
1 biji cili merah
2 potong nanas
----------> dipotong halus dan gaulkan bersama
Cuka
Garam
Gula

Hidangkan sekali dengan sambal belacan.  Perghhh cukup segala!!
Lapo la pulak.  Jum kita makan, meh..

2 comments:

  1. Aduss...terliur la pulop. Rajin nya lahai...tak sabar nak balik Malaysia nih..hehe

    ReplyDelete