Monday, October 10, 2011

Kek Keju Oreo

Bahan-bahan

1 pek (1 lb. 2 oz) biskut Oreo, dibahagikan
1/3 cawan mentega / majerin yg dicairkan
3 pek (setiap pek 8 oz) krim keju Philadelphia / brand lain pun boleh
3/4 cawan gula
1 cawan krim masam / tairu
1 sudu teh esen vanila
4 biji telor

Cara membuat

1. Panaskan oven sehingga suhu 350'F untuk acuan springform warna perak atau 325'F untuk acuan tidak melekat springform berwarna hitam saiz 9 inci.
Hancurkan 30 keping biskut sehingga halus.
Potong 15 keping baki biskut menjadi kepingan kecil.
Gaul sehingga rata biskut yang hancur dengan mentega.
Padatkan adunan atas acuan kek keju sehingga 2 inci.
2. Pukul krim keju dengan gula dalam mangkuk besar dengan pengadun elektrik berkelajuan sederhana sehingga kembang. Kemudian tambahkan dengan krim masam dan esen vanila. Masukkan telor sebiji demi sebiji dan pukul dengan kelajuan rendah sehingga semua bahan menjadi sebati.
3. Masukkan biskut yang dihancurkan dan kacau dengan perlahan. Tuangkan adunan kek ke dalam lapisan biskut yang telah disediakan. Bakar selama 55 minit sehingga 1 jam atau sehingga kek sudah terbentuk dan balut dengan kertas timah pada 15-20 minit yang terakhir.
4. Masukkan ke dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 4 jam. Sisipkan pisau atau spatula logam di sisi acuan untuk keluarkan kek.

No comments:

Post a Comment