Friday, December 23, 2011

Pengkek

Baru ni kan Mummy buat la pengkek. Sebijik rasa cam kat kedai punya. Uhh sedapnyer lah. Cicah pulak dengan honey. Yummy.
Sebab rasa dia sedap sangat. Nak laa dikongsikan kat sini. Tapi kena make sure ikot betul-betul bahan-bahan dia tu. Barulah menjadi yepp.
.
BAHAN-BAHAN
.
1 biji telor
3 sudu besar (45 ml) mentega / butter (dicairkan dan ketepikan hingga suhu bilik)
1 cawan (225 g) gandum
1 sudu besar (15 g) gula
1/2 sudu kecil garam
1 cawam (225 ml) buttermilk
1 sudu kecil soda bikarbonat (jangan letak lebih-lebih. Nanti rasa dia tak sedap)
.
* kalau takde buttermilk, gantikan dengan 1 cawan susu segar dicampurkan dengan 1 1/3 sudu besar cream of tartar. (serbuk cam tepung kaler putih). Tunggu 5-10 minit hingga hasilnya jadi berbentil-bentil gitew.
.
CARA-CARA
.
1. Pukul telor dan butter.
2. Ayak tepung, soda bikarbonat dan campurkan bersama gula dan garam.
3. Campurkan tepung tu ke dalam butter. Gilir-gilir dengan buttermilk/campuran susu tu. Make sure semua rata dan sebati.
4. Panaskan pan dan letak sesenduk kecil. Bila dah nampak cam berbuih/berlobang skit tu boleh laa balikkan dia.
5. Tadaaa... boleh makan dengan butter, atau cicah dengan madu.
.
* Kiranya tak beli susu segar, boleh jugak ganti dengan susu sejat. Tapi kalau ganti dengan susu sejat, tak perlu letak garam ye.

No comments:

Post a Comment