Monday, January 9, 2012

Resipi: Peria Masak Lemak

Hari ni nak masak peria masak lemak.  Tapi ramai yang tak suka peria ni sebab pahit.  Alaa.. kalau pandai masak, takde laa pahit sangat rasa dia.

PERIA MASAK LEMAK

Bahan-bahan

1 biji peria
1 biji bawang merah - dimayang
1 biji lada merah - dimayang
Santan
Garam
Gula
Air (secukup rasa)

Cara-cara

1.  Peria itu dibelah dua, buang isi kat tengah-tengah tu.  Then potong nipis-nipis dalam 0.3 cm gitu.
2.  Rendam dalam air garam (lebih kurang 1 1/2 sudu besar) lebih kurang 15 minit.  Tujuan rendam ni adalah untuk membuang rasa pahit peria itu.


3.  Tumis bawang dan lada merah.  Kemudian masukkan peria itu.  Peria tu perahkan sedikit.  Supaya air pahit dia tak termasuk dalam masakan kita ni.
4.  Masukkan santan, garam dan gula secukup rasa.

P/s:  Peria masak lemak ni sedap dimakan.  Memang laa rasa dia agak pahit tapi kalau dah rendam dalam air garam ni.. tak le pahit sangat.  Bagus sangat peria ni.  Antaranya dapat menambahkan susu badan, bagi ibu-ibu yang menyusukan anak.

Uhh.. i like peria.  Sedap!!

No comments:

Post a Comment