Wednesday, August 1, 2012
Resipi: Puding Buih
Bahan-bahan
~A~
1/2 Plastik Agar-agar
Air ( sukatan air tu, baca pada plastik agar-agar tu kemudian dibahagi 2 sebab guna separuh je kan. Pastu, kurangkan air sedikit )
* contoh: satu plastik agar-agar katanya air 1500ml. then sebab guna separuh jadi 750 ml. Tapi kurangkan air.. jadi guna air 700 ml.
3 sudu besar gula
Beberapa titis pewarna merah / ape-ape kaler.
~B~
5 biji putih telor
Cara-cara
1. Masukkan semua bahan ~A~ di atas, then tutup supaya cepat masak. Make sure semua hancur tau.
2. Pukul putih telor sehingga betul-betul kembang melepak.
3. Masukkan adunan agar-agar sedikit demi sedikit sambil mixer. Don't stop tau. Ulang sehingga adunan agar-agar tu habes.
4. Teruskan pukul adunan tu.. sehingga agar-agar tu makin sejuk. Suam-suam gitu.
5. Pastu boleh laa letak dalam bekas.
KUAH PUDING BUIH
Bahan-bahan
5 biji kuning telor
3 cawan susu ( tak kisah la susu segar ke, susu sejat ke, susu tepung pun boleh )
Gula ( sukatan mengikut tahap kemanisan anda )
1 sudu besar tepung kastad ( kacau dengan air skit )
Beberapa titis pewarna kuning
Cara-cara
1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk. Then kacau sambil tunggu dia ala-ala menggelegak. Jangan bagi mendidih tau.
2. Sedia untuk dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment