BAHAN-BAHAN
Krim Puff
|
Filling
|
100
ml air
|
1
cawan susu segar / susu sejat / susu tepung biasa pun boley
|
45
g butter
|
6
sudu besar gula ( ikut citarasa manis sendiri )
|
60
g tepung gandum
|
2
sudu besar tepung kastad
|
2
biji telor
|
1
sudu teh esen vanila
|
CARA-CARA
1.
Masukkan air ke dalam periuk bersama
butter. Biarkan mendidih. Betul-betul mendidih tau.
2. Pastu masukkan tepung gandum dan kacau atas
dapur tu, sehingga jadi seketul adunan.
Bila dah jadi seketul tu, teruskan kacau dalam 2-3 minit.
3. Alihkan adunan ke dalam mixer. Tunggu dalam 5 minit supaya adunan tak
terlalu panas.
4. Masukkan telor sebiji dan pukul sehingga
rata. Jangan berhenti pukul kerana
dikhuatiri telor terus masak sebab adunan tu panas. Pastu masukkan sebiji lagi dan ulang yang
sama. Siap.
5. Campurkan semua bahan filling dan kacau di
atas api sederhana mengguna “whisk” sehingga agak likat.
6. Masukkan adunan krimpuff ke dalam plastik dan
picit ke atas dulang dan bakar sehingga masak.
Filling pun dimasukkan ke dalam plastik.
7. Bila krimpuff dah masak, bleh tebuk skit lubang
pada krimpuff tu untuk dipicitkan filling.
Siap.
No comments:
Post a Comment