BAHAN-BAHAN ( untuk satu bekas pie
yang besar tu )
Bahan untuk crust
|
Bahan untuk filling
|
2
cawan tepung gandum
|
1
cawan susu cair
|
1/4
cawan gula halus
|
4
biji telor
|
1/2
sudu teh baking powder
|
1
cawan gula halus
|
1/4
sudu teh garam
|
1
cawan air
|
1/2
cawan butter ( dibahagikan kepada 8 bahagian kecil )
|
1
sudu besar tepung kastad
1/2
sudu teh esen vanila
|
2
biji telor
|
|
MEMBUAT
CRUST
1. Masukkan tepung, gula, baking powder dan
garam ke dalam mixer. Sebatikan
2. Masukkan butter, sebatikan.
3. Kemudian masukkan telor sebiji demi
sebiji. Tunggu sehingga menjadi bentuk
doh.
MEMBUAT
FILLING
1. Pukul gula dan telor.
2. Masukkan bahan-bahan filling yang lain dan
kacau sehingga sebati.
MEMBUAT
PIE / TAT
1. Tekan-tekan doh ke dalam bekas tat /
pie. Dan tuangkan bahan filling tadil
2. Bakar sehingga nampak cam kekuning-kuningan
atau sehingga masak. Dah sejuk boleh
dipotong.
No comments:
Post a Comment